September 2020

De Agora: een vriendelijk… en groen gebouw!

Een feestelijke gelegenheid in Kraainem op zondag 12 september!
Burgemeester Bertrand Waucquez opent officieel het nieuwe culturele centrum Agora (gelegen aan de rue du Patronage, vlakbij de sporthal), waarvan de bouw werd gestart tijdens de vorige legislatuur en onder toezicht van schepen van erfgoed Johan Forton.

De gehoopte resultaten zijn er zeker! Naast het grote auditorium met 180 plaatsen, de foyer en de bar, bevat het nieuwe gebouw verschillende klaslokalen die gebruikt kunnen worden door zowel Franstalige als Nederlandstalige verenigingen in Kraainem(1). Er hebben al verschillende evenementen plaatsgevonden, waaronder het Amitiés Musicales filmconcert en de tweetalige lezing van Martine Kuhn en Colette Storms over de Cité-jardin Bouvier-Washer (Ontdek Kraainem). Andere zijn gepland: vanaf eind november zal het gezelschap van het Théâtre Royal des Parenthèses het beroemde toneelstuk “Le Mariage de Mademoiselle Beulemans” opvoeren. Bedrijven en particulieren kunnen de verschillende modules ook huren, waardoor het aanbod van zalen in de gemeente wordt uitgebreid!

Bovendien is de Agora een groen gebouw! Het koelsysteem (essentieel in bijvoorbeeld het auditorium) maakt op ingenieuze wijze gebruik van het bronwater dat spontaan in het terrein van een bedrijf aan de Dezangrélaan stroomt. De installatie van pompen en kanalen betekende dat een energieverslindend, duur en lawaaierig airconditioningsysteem kon worden vermeden. De gebruikte techniek is een win-winsituatie voor de lokale overheid: het is zuinig, gezond en duurzaam!

September 2019

Een nieuwe polyvalente zaal in Kraainem

De bouw van de nieuwe polyvalente zaal naast de sporthal in de Patronaatsstraat begon in de lente. In 2020 zullen de culturele verenigingen van de stad (theater, muziek, kunstateliers, enz.) gebruik kunnen maken van een gloednieuwe infrastructuur voor hun activiteiten, waaronder een auditorium met 180 plaatsen. De Foyer du Lijsterbes heropent zijn deuren in september, wat goed nieuws is voor de start van het culturele seizoen 2019-2020 (zie het programma op www.delijsterbes.be) en voor de levendigheid van de buurt, die al heeft geprofiteerd van de heropening van de New Inn in juni.