Mei 2021

Zonnepanelen gefinancierd door het publiek

Kraainem heeft zichzelf ambitieuze klimaatdoelstellingen opgelegd. Om dit te bereiken heeft het besloten om een aantal gemeentelijke gebouwen uit te rusten met zonnepanelen via burger-energiecoöperaties waaraan alle burgers kunnen deelnemen. Een duurzame en participatieve aanpak!

In december 2020 besloot de gemeenteraad het burgemeestersconvenant te ondertekenen. Dit betekent een verbintenis op Europees niveau om een actief klimaatbeleid te voeren om de CO2-uitstoot te verminderen. Met het oog hierop is een partnerschap gesloten met de burger-energiecoöperaties Druifkracht en Ecopower om zonnepanelen te plaatsen op de daken van 3 gemeentelijke gebouwen: het gemeentehuis, de sporthal (voor zover de stabiliteit van het gebouw dit toelaat) en het gemeentelijk depot.

Wat doen deze coöperaties?
Ze voeren de volledige technische studie uit, de fotovoltaïsche installatie, de werking en het onderhoud, en garanderen de goede werking van de installatie. Het project wordt 100% gefinancierd met geld van meewerkende burgers. De geproduceerde groene stroom zal dan worden gebruikt voor het gebouw tegen een lager tarief dan het tarief dat momenteel wordt betaald door de lokale overheid. Het gebouw blijft echter aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat een ononderbroken stroomtoevoer altijd gegarandeerd is.
Aan het einde van het contract (na 15 jaar) wordt de gemeente eigenaar van de faciliteit.

Wat zijn de voordelen voor burgers die meewerken?
– De burger ontvangt een dividend.
– Het heeft inspraak in het beleid van de coöperatie.
– Het ondersteunt de lokale economie.
– Het is een belangrijke speler in de overgang naar hernieuwbare energie.
– De opbrengsten worden opnieuw geïnvesteerd in de regio.

“Dit project is een stap in de goede richting om de CO2-uitstoot in Kraainem en heeft geen impact op de financiën van Kraainem. gemeenschappelijk. Op deze manier geeft de gemeente het goede voorbeeld op het gebied van klimaatbeleid en tegelijkertijd participatie van het publiek aanmoedigen.
Marie-France Constant, wethouder