December 2021

Taalvoorkeuren in de Brusselse periferie

De Raad van State heeft eindelijk uitspraak gedaan over de veelbesproken kwestie van het registreren van taalvoorkeuren in gemeenten met voorzieningen. In zijn uitspraak van 22 september 2021 bevestigde de rechtbank dat lokale overheden de taalkeuze van inwoners voor een periode van vier jaar kunnen waarborgen.
De Kraainem-Unie / Pro Kraainem meerderheid – die de belangen van alle inwoners van Kraainem verdedigt – verwelkomt deze beslissing. Ze hoopt dat dit de spanningen in de gemeenschap op de lange termijn zal verminderen en het gemeentebestuur in staat zal stellen om zich volledig te concentreren op het voltooien van de vele projecten in het meerjarenplan.

Meer gedetailleerde informatie is te vinden op https://www.rtbf.be/article/preferences-linguistiques-en-peripherie-bruxelloise-le-conseil-d-etat-donne-raison-aux-francophones-de-la-peripherie-10855123?id=10855123

Mei 2021

Faciliteiten en taalaspecten

Zoals jullie allemaal weten is het taalprobleem in faciliteitengemeenschappen een complex probleem. De Conseil d’État en de Cour de cassation hebben de taalkwestie al aangepakt, maar er zijn nog steeds verschillen tussen de verschillende instanties als het gaat om de interpretatie van besluiten, wetten, gerechtelijke uitspraken, circulaires enzovoort. We zullen je de details besparen, maar je moet weten dat Kraainem-Unie, met haar partner in de Pro Kraainem meerderheid, altijd de rechten van Franstaligen heeft verdedigd en zal blijven verdedigen, net zoals ze dat doet voor Nederlandstaligen. Wij geloven dat de meertaligheid van Kraainem een troef is en dringen erop aan dat alle documenten die de gemeente verstuurt altijd beschikbaar zijn in het Nederlands en het Frans.

Aangezien Kraainem in Vlaanderen ligt, rapporteert de burgemeester rechtstreeks aan de gouverneur van Vlaams-Brabant en kan hij bepaalde instructies van zijn superieuren niet negeren (net als de andere burgemeesters van faciliteitengemeenten). Dit heeft burgemeester Bertrand Waucquez en de andere burgemeesters van de faciliteitengemeenten er niet van weerhouden om de rechten van Franstalige scholen te verdedigen met betrekking tot afwijkingen van de slaagdoelen voor kinderen in Franstalige scholen in faciliteitengemeenten, zoals de Diaboloschool.

Bovendien, als de burgemeester tussenbeide kwam op een OCMW-vergadering op 27/11/2020 om de mandatarissen eraan te herinneren dat ze hun stem in het Nederlands moesten uitbrengen (op straffe van een nulstem), dan was dat precies om de Franstalige stem te laten tellen, en niet, zoals de oppositie beweerde, om de Franstaligen het zwijgen op te leggen, integendeel. De voormalige voorzitter van DéFI, O. Maingain, bevestigde zelf dat dit de juiste aanpak was van onze burgemeester.

Praktische informatie:
Fluvius: je kunt bellen naar 03/747.91.91 om je documenten in het Frans te krijgen.
De Watergroep: je kunt bellen naar 02/238 96 99 en vragen om een antwoord in het Frans. De website is nu ook beschikbaar in het Frans:
https://www.dewatergroep.be/fr-be
Omgevingsloket: vergunningsaanvragen kunnen in het Frans worden ingediend via de link: https: //www.omgevingsloket.be/omvLoket/?taal=fr
In theorie moeten architecten een aanvraag in het Nederlands indienen. Dit omgevingsloket in het Frans is daarom alleen bedoeld voor bewoners die een bouwvergunning aanvragen voor een project waarvoor geen architect nodig is.
Gemeentelijke documenten: u kunt uw taalkeuze aangeven op de gemeentelijke website https://www.kraainem.be/fr/forme/267/choix-de-la-langue-francaise