December 2021

La Maison de l’Enfant, voor wie en wat?

Interview met de wethouder van sociale zaken, Marie-France Constant

Sinds de opening in september hebben we veel gehoord over het Maison de l’Enfant, maar wat houdt het precies in?
La Maison de l’Enfant is er voor (groot)ouders, jongeren en kinderen. Het is vooral een gezellige plek om elkaar te ontmoeten en meer te weten te komen over kinderen en onderwijs.

Hoe werkt het Maison de l’Enfant?
De lokale overheid heeft de leiding, maar het is vooral dankzij vrijwilligers dat de activiteiten kunnen plaatsvinden. Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe meer nieuwe activiteiten we kunnen aanbieden. We werven ook vrijwilligers via het Give a Day-platform.

Kunt u ons vertellen over de activiteiten die daar al plaatsvinden?
Elke woensdagochtend verwelkomt het “Café Bébé” kinderen van 0-3 jaar en hun (groot)ouders. Terwijl ze elkaar leren kennen of verschillende onderwerpen bespreken, kunnen de kinderen spelen en in contact komen met andere kinderen. Vanaf het begin hebben we een aantal bezoekers gehad, wat duidelijk bewijst dat er vraag is naar dit soort activiteiten in onze gemeenschap. Het is ook waar dat de locatie bijzonder aangenaam is: we hebben een goed ingerichte ruimte in het nieuwe culturele centrum Agora, niet ver van het Parc Jourdain en de speeltuinen. We hebben ook een geweldig sociaal project, de “luierbank”, die tot doel heeft “overtollige” wegwerpluiers in te zamelen om ze beschikbaar te stellen aan de meest kwetsbare gezinnen in onze gemeenschap. Er is ook een informatiebibliotheek en een “boekenbox” waar iedereen boeken kan ophalen of afgeven.

Hoe ziet u de toekomst van La Maison de l’Enfant?
We werken momenteel aan de toekomstige website, die een schat aan informatie zal bieden. We hebben ook een groot aantal spellen verzameld waarmee we een spelbibliotheek kunnen maken zodra we over de nodige IT-middelen beschikken.
Er zijn ook plannen om op woensdag “spelletjesmiddagen” te organiseren. In feite hebben we heel veel ideeën, maar we willen de tijd nemen om het goed te doen.
We zijn erg trots dat dit project in Kraainem is gerealiseerd, want het is het resultaat van geweldig teamwerk. Er zijn nog relatief weinig gemeenten in de regio die een Maison de l’Enfant hebben. Iedereen hier staat achter het project, zowel de meerderheid als de oppositie, en de afdeling ‘Welzijn’ van de gemeente heeft hard gewerkt om het mogelijk te maken. Veel
burgers al interesse hebben getoond of ons komen bezoeken. Ik hoop dat we kunnen groeien en tegelijkertijd intergenerationele en interculturele uitwisselingen binnen de bevolking van Kraainem kunnen aanmoedigen.

Maison de l’Enfant
Adres: Cultureel Centrum Agora – Patronaatsstraat 9
Openingstijden: ma/zo/zo/zo 9-12 uur en op afspraak
Telefoon: 02 719 20 49
E-mail : maisondelenfant@kraainem.be
Facebook : @ Maison de l’Enfant Kraainem