December 2021

Giftige producten die op onze velden worden gebruikt: feit of fictie?

Interview met de wethouder van milieu (landbouwingenieur), Johan Forton

Bewoners maken zich steeds meer zorgen als ze een tractor een product zien sproeien in een veld. Is het schadelijk of niet? Zijn er risico’s voor mensen die dicht bij de velden wonen?

Ten eerste moet je weten dat het doel van een boer is om voedsel van goede kwaliteit te produceren dat veilig is om te eten. Een boer kan meststoffen (om de groei te bevorderen), selectieve herbiciden (om de teelt te bevorderen ten koste van onkruid), fungiciden (om schimmels te doden die planten parasiteren) en insecticiden gebruiken. Alleen goedgekeurde producten mogen worden gebruikt op gewassen, in strikt gereguleerde hoeveelheden. Het is belangrijk om te onthouden dat boeren een fytolicentie nodig hebben om deze producten te gebruiken. Dit is een certificaat uitgegeven door de federale overheid dat de omgang met gewasbeschermingsmiddelen beperkt tot mensen met de vereiste kennis, om de risico’s van deze producten voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu zoveel mogelijk te beperken. Boeren worden op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming via verplichte bijscholing. De introductie van fytolicentie volgt op de inwerkingtreding van een Europese richtlijn over het gebruik van pesticiden die verenigbaar zijn met duurzame ontwikkeling. Het risico voor mensen die in de buurt van de percelen wonen is daarom laag, aangezien de lijst van goedgekeurde producten gecontroleerd en beperkt is en ze alleen gebruikt mogen worden door goedgekeurde en getrainde boeren.

De gemeenteraad had voorgesteld om eind 2019 een informatiebijeenkomst voor bewoners over dit onderwerp te organiseren, die gepland zou worden voor begin 2020. De gezondheidscrisis is voorbij en het is nog niet mogelijk geweest om deze zitting te houden.