Mei 2021

De Commissie Administratieve Aangelegenheden, een actieve commissie!

Sinds het begin van de zittingsperiode is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in een aantal belangrijke kwesties, onder impuls van de Commissie Bestuurlijke Aangelegenheden, waarin drie leden van de PK-KU-fractie actief zijn (Dorothée Cardon, Carel Edwards, Vinciane De Meutter-Cardinael).

Deze omvatten
– Nieuwe regels voor klachten en meldingen.
– Een ethische code voor vertegenwoordigers van lokale overheden.
– Herziening van het huishoudelijk reglement voor lokale raden en OCMW’s.

Begin 2021 werd een ethische code goedgekeurd die het verwachte individuele en collectieve gedrag van gekozen vertegenwoordigers en hun fracties regelt. Dit is de eerste keer dat de gemeente Kraainem
van een dergelijk document, dat al jaren geleden had moeten bestaan. Deze code bevat onder andere een aantal concepten die al in de wet zijn opgenomen. Het verbiedt bijvoorbeeld elke vorm van corruptie of belangenverstrengeling, elke tussenkomst van een agent in de dossiers van privépersonen, leugens en misleidende informatie, en laster. Pro Kraainem / Kraainem Unie heeft sancties aanbevolen om de naleving van de code aan te moedigen (opmerkingen aan de overtreder, excuses van de overtreder). De DéFI-MR-factie verzette zich zowel tegen de gemeenteraad als tegen de OCMW-raad. Aangezien de meerderheden in de twee organen zijn omgekeerd, is het resultaat een code met een paar verschillende artikelen.

De laatste ontwikkeling van de commissie “Bestuurlijke Aangelegenheden” is de Verordening klachten en meldingen van burgers aan de gemeente. Een melding kan betrekking hebben op een eenmalig of structureel probleem, een gevaarlijke situatie of andere belangrijke informatie die aan de gemeentelijke diensten moet worden doorgegeven. Een klacht is een uiting van ontevredenheid over de kwaliteit van de dienstverlening die van de lokale overheid wordt verwacht. Voor zowel klachten als meldingen moeten burgers nu binnen 48 uur een ontvangstbevestiging krijgen en binnen 20 dagen een inhoudelijk antwoord (klachten moeten uiterlijk 2 jaar na de gebeurtenis worden ingediend). Deze verordeningen zijn net goedgekeurd door de gemeenteraad en de OCMW-raad (op 28 maart en 1 april) en treden in werking op 12 april 2021.

De interne regels voor de werking van de gemeenteraden en het OCMW werden eind 2019 herzien om ze doeltreffender te maken en de basis te leggen voor een grotere burgerparticipatie. Het geeft een prominente plaats aan het aspect “democratisch debat” van gemeenteraden/CPAS’s via mondelinge vragen van raadsleden. Deze gaan meestal over onderwerpen die van collectief belang zijn voor de bewoners (bv. de parking van het metrostation Kraainem, het containerpark, veiligheid), terwijl de agendapunten van de raad meestal van juridische of administratieve aard zijn. Kraainem-Unie heeft lokale gemeenteraden altijd aantrekkelijk en interessant willen maken voor burgers om naar te luisteren.

Meer goed nieuws voor burgers:
– Betere follow-up van verzoeken van burgers aan lokale raden/CPAS.
– Burgers kunnen nu vragen stellen aan het einde van een commissievergadering.