December 2021

Glasvezel in Kraainem: we boeken vooruitgang!

De aanleg van glasvezel (een netwerk dat openstaat voor alle telecomoperatoren) vordert goed in Kraainem. Buurt na buurt worden alle trottoirs in de gemeente systematisch aan beide kanten van de straat geopend en vervolgens weer zorgvuldig gesloten. De gemeente maakt van deze werkzaamheden gebruik om de trottoirs, die in slechte staat verkeren, te repareren zodat ze niet op een later tijdstip weer open hoeven, waardoor de overlast voor de omwonenden beperkt blijft. In zijn Facebook Live op 15 oktober legde burgemeester Bertrand Waucquez in detail uit hoe het glasvezelnetwerk werkt (ook beschikbaar op zijn YouTube-kanaal).

De werkzaamheden worden nauwlettend gevolgd door de gemeentelijke diensten, zodat zij de kwaliteit van de werkzaamheden kunnen garanderen en ervoor kunnen zorgen dat de planning wordt nageleefd (voltooiing gepland voor de zomer van 2022). Alles wordt in het werk gesteld om de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken. De aanleg van glasvezel is een essentiële stap in snelle internettoegang en is – als vast netwerk – niet gekoppeld aan de aanleg van 5G (mobiel netwerk).

Mei 2021

Glasvezelinstallatie

Optische vezel is een kabel die wordt gebruikt om lichtgolven te verspreiden tussen twee locaties en wordt gebruikt voor glasvezel, verlichting of digitale datatransmissie.

De aanleg van een glasvezelnetwerk voor supersnel internet in de gemeente begint in de zomer. De planning voor het repareren van de trottoirs zal dienovereenkomstig worden aangepast. Sinds enkele weken nemen medewerkers van Proximus foto’s van de straten van de gemeente en van bepaalde gevels, waarbij ze gebruik maken van badges en opdrachten. Ze moeten ook controles uitvoeren in flatgebouwen (geen privéwoningen) om te zien hoe de vezels het gebouw kunnen worden binnengebracht.

De installatie – gepland tussen juli 2021 en juni 2022 – houdt in dat de meeste trottoirs worden geopend (en gesloten). Daarom heeft de gemeente besloten om de planning voor het herstel van de bestrating aan te passen, om te voorkomen dat trottoirs worden hersteld of gerenoveerd die kort daarna weer opengaan, en om te profiteren van eventuele synergieën met de werkzaamheden die worden uitgevoerd door de telecomoperator.

De aanleg van glasvezel is een essentiële stap in het bieden van toegang tot snel internet van hoge kwaliteit en houdt – in het geval van een vast netwerk – op geen enkele manier verband met de kwestie van 5G.