December 2021

De financiële situatie en trends van de gemeente

Toen u ons in 2018 uw vertrouwen schonk, was dat duidelijk om werk uit te voeren, inclusief infrastructuurwerk, dat al te lang op zich liet wachten. We concentreren ons daarom op de projecten die deel uitmaken van ons meerderheidsprogramma Pro Kraainem / Kraainem-Unie en die grotendeels zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente. Natuurlijk moet dit alles gebeuren zonder het financiële evenwicht van de gemeente in gevaar te brengen.

(Verwachte) verandering in marge
zelffinanciering

Zoals we al meermaals hebben vermeld, zijn de financiële resultaten volgens de jaarrekeningen tot nu toe beter dan de resultaten die in de begrotingen werden aangekondigd, met name ten tijde van de tweede jaarlijkse begrotingswijziging in december. Niet omdat financiële diensten hun werk niet goed doen, maar omdat ze verplicht zijn een hele reeks veiligheidsmarges te nemen.

Een praktisch voorbeeld: om de mensen aan te nemen die de gemeente nodig heeft om onze projecten uit te voeren, moeten alle bijbehorende budgetten worden opgenomen in het meerjarenplan of in de halfjaarlijkse begrotingswijzigingen.

De ervaring leert echter dat het nettoresultaat van mensen die bij de gemeente komen werken lager is dan de theoretische schatting, en dat de werkelijke personeelskosten daarom lager zijn dan wat in de begroting is aangekondigd. De grafiek hieronder toont het verschil sinds 2014 tussen de aangekondigde kasstroom (in rood) en de kasstroom die is gevalideerd in de jaarrekening (in groen).

Voor het jaar 2021 wordt het in de 2e begrotingswijziging geraamd op -562.498 euro; in de praktijk zou het positief moeten zijn en waarschijnlijk meer dan 500.000 euro (in oranje), wat we over een paar maanden kunnen controleren bij het opstellen van de jaarrekening voor 2021. We moeten echter voorzichtig zijn voor de toekomst: de zeer royale marges voor zelffinanciering die we de afgelopen jaren hebben genoten, zijn geen garantie voor wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Bron: begrotingswijzigingen en jaarrekeningen

Cumulatief begrotingsresultaat
of de “reserves” van de gemeente

We moeten ook rekening houden met de reserves van de gemeente, die altijd positief moeten blijven. Alle investeringsprojecten moeten worden opgenomen in de begroting, anders kunnen ze niet worden geactiveerd wanneer de timing dit mogelijk maakt. Door de COVID-crisis, die ons sinds maart 2020 hindert, en het gebrek aan personeel (3) moesten veel van deze projecten worden uitgesteld, met alle gevolgen van dien voor de reserves van de gemeente, die in werkelijkheid ook hoger zijn dan in de begrotingen was aangekondigd. Ze bedroegen 14,4 miljoen euro in 2020 (jaarrekening) en worden geraamd op 9 miljoen euro voor 2021 (2e begrotingswijziging van 2021). In de praktijk zouden ze ten minste 11 miljoen euro moeten bedragen, wat ook moet worden gecontroleerd op basis van de jaarrekeningen voor 2021.

Meer kasstroom en hoger dan verwachte reserves betekenen dat er op korte termijn minder geleend hoeft te worden om het aangekondigde plan zo effectief mogelijk uit te voeren. Dit is erg belangrijk omdat we in deze turbulente tijd niet weten hoe de rentetarieven zich zullen ontwikkelen, en we willen lenen tot een minimum beperken. Zelfs als de rentetarieven laag blijven, zal de sterke stijging van de inflatie (door het tekort aan grondstoffen, maar niet alleen dat) natuurlijk een grote impact hebben op onder andere de personeelskosten en dus ook op ons vermogen om onze toekomstige schulden terug te betalen.

We zullen in maart 2022 een vergadering van de Financiële Commissie beleggen om eventuele nieuwe leningen te evalueren, zodat we een duidelijk beeld hebben van de situatie vóór de eerste begrotingswijziging in juni 2022. Er is geen sprake van het doorgeven van de hete aardappel aan toekomstige generaties…

Investeringen :
wat gebeurt er met je geld?

Hier is de grafiek van de investeringen voor de periode 2014-2020 (exclusief aandelenbelangen en financiële verkopen), gebaseerd op de jaarrekeningen van het corresponderende jaar:

Bron: jaarrekening

Van de €4,8 miljoen voor 2018 heeft €3,6 miljoen betrekking op de aankoop van het waterdistributienetwerk van Vivaqua en vertegenwoordigt dus geen uitgevoerde werkzaamheden. We wachten op de rekeningen van 2021 om deze grafiek te vervolledigen, maar we weten nu al dat dit jaar geen goed jaar zal zijn geweest voor investeringen. Verschillende daarvan moesten worden uitgesteld, voornamelijk als gevolg van de COVID-crisis en het personeelstekort dat al meermaals werd vermeld. We hopen dat 2022 een beter jaar wordt en we zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk projecten af te ronden.

Het doel is natuurlijk niet om zoveel mogelijk uit te geven aan kapitaaluitgaven, maar om de gestelde doelen zo effectief mogelijk te bereiken. In deze geest heeft de aanleg van glasvezel in de gemeente ons een fantastische kans geboden om de trottoirs goed aan te pakken (zonder ze volledig te vernieuwen), voor een beperkt budget (alle trottoirs volledig vernieuwen zou minstens 5x zoveel hebben gekost en 5x zo lang hebben geduurd), en het is in deze geest van het zoeken naar maximale synergieën dat we toekomstige projecten overwegen.