April 2024

Vertegenwoordigers van de oppositie hebben dit soort berichten vaak op sociale netwerken geschreven.

Isce Bertrand Waucquez zijn extreem rechts als de de oppositie?

Het antwoord is duidelijk NEE!

De feiten controleren?

  • Toen Rudy Aernoudt, professor aan de Universiteit Gent en bekend liberaal politicus actief in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, Bertrand Waucquez in zijn hoedanigheid van medevoorzitter van de pas opgerichte Volkspartij in
    Maart 2010
    om deel te nemen aan de federale verkiezingen op een lijst die actief zou zijn in Vlaanderen, Brussel en Wallonië (als één lijst voor heel België), ging Bertrand akkoord. Zowel de pragmatische aanpak van Rudy Aernoudt als de Belgische lijst waren helemaal in lijn met zijn mentaliteit: een partij aanwezig in heel België, wat een mooi signaal.
  • Bertrand zal bij de federale verkiezingen van juni 2010 op de lijst van de Volkspartij voor Brussel-Halle-Vilvoorde staan.
  • Uiteindelijk werd Rudy Aernoudt aan de kant geschoven door de andere covoorzitter (de heer Modrikamen), die van de Parti Populaire het equivalent van de N-VA in Wallonië en Brussel wilde maken.
  • Bertrand Waucquez nam al snel afstand van de Parti Populaire (die volledig is gaan afwijken van de oorspronkelijke doelstellingen). Een paar maanden nadat hij lid was geworden van de Volkspartij, gaf hij in 2010 zijn partijkaart terug.
  • 6 jaar later bestempelde CRISP de PP als extreemrechts naar aanleiding van een video die in 2016 werd gepubliceerd (ruim nadat Bertrand Waucquez de partij had verlaten). Jean Faniel van CRISP bevestigde zelf dat het programma van de PP niet als extreemrechts kan worden omschreven, maar dat het na een toespraak in een video van de heer Modrikamen in 2016 was dat de PP overhelde naar extreemrechts.

 

  • Voor de goede orde: Bertrand Waucquez werd in 2013 verkozen tot voorzitter van het directiecomité van B-Plus, een pluralistische beweging die een modern, federaal België voorstaat op basis van solidariteit. https://bplus.be/fr. Je kunt je voorstellen dat B-Plus Bertrand Waucquez niet had gekozen als ze hem als extreem-rechts hadden beschouwd …

ARTIKEL LINK – https://www.rtbf.be/article/l-association-b-plus-recompense-charles-michel-et-daniel-termont-8009727

ARTIKELLINK – https://www.hln.be/default/bplus-dehaene-was-architect-van-het-federale-belgie~a214774a/

Beweren dat Bertrand Waucquez extreem rechts is daarom volledig onjuist en oneerlijk.

Uittreksels uit een artikel in La Libre Belgique van 10/02/2016

ARTIKEL LINK – https://www.lalibre.be/belgique/2016/02/10/modrikamen-pp-a-bascule-a-lextreme-droite-

 

… Nooit eerder hadden Manuel Abramowicz van de website Résistances.be (het extreemrechtse observatorium) of Jean Faniel, directeur van Crisp (het Centrum voor Sociopolitiek Onderzoek en Informatie), de formatie onder leiding van Mischaël Modrikamen beschreven als een extreemrechtse partij. … “Als we naar het programma en het leiderschap kijken, kunnen we niet zeggen dat de PP uiterst rechts is”, legt Mr. Abramowicz uit. Maar de laatstenière videocafégelinkt op 1 februari 2016 door Mischaël Modrikamen op de website van Le Peuple (de internetpropaganda-tak van de partij) suggereert duidelijk dat de voorzitter van de partij, ooit gepresenteerd als voorstander van ultraliberalisme en een alternatief voor MR, is overgestapt naar extreemrechts. … In het verleden had de PP een discours dat moeilijk onder te brengen was in de politieke categorie extreem-rechts. Als voorstander van een sterk economisch liberalisme en een zekere mate van conservatisme, met een harde lijn op het gebied van immigratie en justitie, is de partij nu, door toedoen van haar president en volgens twee waarnemers die goed thuis zijn in deze kwesties, overgeschakeld op klassieke extreemrechtse retoriek. …