DH – 28-03-2024

Werk aan de Ring: een “onaanvaardbare situatie

Kraainem ondervindt een toename van het verkeer als gevolg van de werken aan de Ring, volgens de lokale autoriteiten.

Het neveneffect van de resulterende verstoring van de mobiliteit op de knooppunten Quatre-Bras en Léonard is dat het verkeer zich verplaatst naar de straten van Kraainem om de eindeloze files op de Ring te vermijden.“We zitten in een onaanvaardbare situatie met onderschatte overlast”, zegt burgemeester Bertrand Waucquez. “Mensen zijn het zat. Sommige mensen doen er 45 minuten over om een paar meter te lopen”.klaagt wethouder Élisabeth de Foestraets-d’Ursel (MR). Eén straat is bijzonder zwaar getroffen: de Avenue d’Huart, die het Dumontplein met Quatre-Bras verbindt.

Ter herinnering: vorige week ging een nieuwe fase van renovatiewerkzaamheden aan het Léonard-kruispunt van start, waardoor het verkeer, met name richting Waterloo, ernstig werd verstoord. Voor Quatre-Bras werd een rijstrook verwijderd, met wachtrijen vanaf Zaventem. Onlangs voerde de redactie een test uit: het duurde een uur om het traject van 12 km tussen Zaventem en Groenendael af te leggen.

Om de overlast te verminderen, vraagt de burgemeester de regionale autoriteiten (die op het terrein manoeuvreren) om ‘s nachts te werken en een strook van de Avenue d’Huart vrij te maken, d.w.z. om het parkeren tijdelijk op te heffen, zodat de bewoners naar huis kunnen zonder in de file te staan. Er is ook een verzoek ingediend om de tijdelijke Stib-bushalte op het kruispunt Quatre-Bras te verplaatsen.

“De burgemeester is niet standvastig genoeg”.

De oppositiepartijen MR en Défi vragen ook om deze maatregelen… maar vinden dat ze niet ver genoeg gaan. “De burgemeester is niet standvastig genoeg. Ze maakt niet ten volle gebruik van haar politiebevoegdheden. Het moet meer doen om zijn inwoners te verdedigen in plaats van te verzanden in palaver. Er sijpelt te veel verkeer door Kraainem”, bekritiseerde Pierre Simon (Défi). In het geval van amarant zou de vrijgekomen rijstrook aan de Huartlaan gebruikt moeten worden door bussen en hulpvoertuigen die nu geblokkeerd zijn. Volgens hem moet er ook actie worden ondernomen met betrekking tot de verkeerslichten op de Ring en de afritten.

Dit ‘y a qu’à’ is makkelijk,” reageert de burgemeester. “Er bestaat geen wonderoplossing. Een extra rijstrook aanleggen op de Avenue d’Huart kan niet in vijf minuten. Bovendien hebben we niet alle bevoegdheden en is de burgemeester geen sheriff.”

Bertrand Waucquez heeft ook aangegeven dat hij in contact staat met andere gemeenten die betrokken zijn bij het project, om protest aan te tekenen bij de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD).

https://www.dhnet.be/regions/bruxelles/bruxelles-mobilite/2024/03/27/45-minutes-pour-faire-quelques-metres-situation-inacceptable-kraainem-excede-par-les-consequences-des-travaux-sur-le-ring-aux-quatre-bras-U2SIPIH5MFEYVLKV2IJEY3WMMY/