01.10.2024 – Interview met Bertrand Waucquez, uw burgemeester, en Carel Edwards, voorzitter van Kraainem-Unie

Kraainem-Unie neemt voor de 3e keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen met een verenigd team, dit keer onder de naam “LB Kraainem-Unie”. Kun je ons daar iets meer over vertellen?
C.E. Het succes van een team wordt bepaald door de mensen die erin zitten. Gelukkig hebben we bij Kraainem-Unie gepassioneerde en positieve burgers die zich willen inzetten. Kwaliteitskandidaten met gevarieerde profielen, van alle leeftijden en uit alle delen van Kraainem.

Wat zijn de 2 prioriteiten voor de volgende zittingsperiode?
B.W. We blijven ons richten op veiligheid: 70% van de trottoirs is gerenoveerd en veel fietspaden en wegen zijn opnieuw ingericht. We zullen meer middelen inzetten in de strijd tegen diefstal en overlast. We versterken het groene en residentiële karakter van de gemeente, in het bijzonder door het agrarisch gebruik van bepaalde velden te bevestigen. Wat betreft scholen, sociale diensten, enz. verwijs ik naar ons programma.

Sommige leden van de Franstalige en Vlaamse partijen hebben erkend dat Kraainem-Unie diepgaande kennis heeft van de kwesties.
C.E. Dankzij de bekwaamheid van ons team hebben we de voorbije 6 jaar veel projecten die al verschillende zittingsperiodes aansleepten, kunnen versnellen en voltooien. Neem bijvoorbeeld de boerderij Van Deuren (aangekocht in 2003 als sociaal project en nu Octopus, het ontmoetingscentrum van het OCMW), de bevestiging van het groene karakter van bepaalde velden in Kraainem (waarover in het verleden geen akkoord was bereikt), de bouw van 42 sociale woningen op Champ de la Croix, de voorgestelde fietsstrook op de Baron d’Huartlaan (die al jaren aansleepte), enz.

Als lokale beweging hebben jullie geen contacten op regionaal of federaal niveau… is dat een probleem?
B.W. Het feit dat we ons richten op de gemeente belet ons geenszins om goede contacten te hebben met de regionale en federale administraties en autoriteiten. Het is zelfs effectiever als we geen politieke kleur hebben: we zijn overal welkom en we hoeven de agenda van een partijkantoor niet te verdedigen. Anderzijds moeten we helaas vaststellen dat de interacties van de traditionele partijen met hun partijkantoren buiten Kraainem niet altijd in het voordeel zijn van de lokale burgers (bv. luchtvervuiling versus economische belangen van Brussels Airport, druk om landbouwgrond om te vormen tot bouwgrond, enz.)

Waarom heeft u niet positief gereageerd op het verzoek van Pro Kraainem om een gezamenlijke lijst in te dienen voor de gemeenteraadsverkiezingen?
C.E. We hebben ervoor gekozen om onze eigen identiteit als 100% burgerbeweging te behouden om instructies van buiten Kraainem te vermijden. Maar laat er geen twijfel over bestaan: al 6 jaar voeren we een positief en constructief beleid met Pro Kraainem, met concrete acties in het belang van alle burgers.

Je bent nu 6 jaar burgemeester, wat is je indruk?
B.W. Door deze job heb ik veel bewoners van Kraainem leren kennen en hun suggesties zijn altijd de moeite waard om naar te luisteren. Wat mij motiveert, is resultaten bereiken die de bevolking ten goede komen. Natuurlijk maak ik wel eens fouten, maar ik heb er geen probleem mee om die te herkennen en bij te sturen. Gelukkig blijkt uit officiële statistieken dat het vertrouwen in het gemeentebestuur van Kraainem in de loop van deze legislatuur met 6% is gestegen (waarmee we in de top 10 van Vlaamse gemeenten staan).

Wat maakt Kraainem-Unie anders dan de anderen?
B.W. Natuurlijk heeft elke lijst het over infrastructuur, milieu, mobiliteit, veiligheid, netheid, goed beheer enzovoort.

Wat ons anders maakt: – Transparantie: gedurende de hele ambtsperiode (en niet alleen tijdens de verkiezingsperiode…) hebben we uitgebreid gecommuniceerd met het grote publiek en hebben we de voortgang van de projecten (voltooid, in uitvoering en uitgesteld) gepubliceerd opwww.kraainemdoingthings.be – Er zijn ook verschillende burgerraadplegingen gehouden (met name over mobiliteit, de algemene burgerpeiling, enzovoort), en daar houden we echt rekening mee. – Daden zeggen meer dan woorden: “Doen” is ons motto. – We beschermen groene ruimten tegen de ambities van projectontwikkelaars. – Voor ons zijn alle weggebruikers belangrijk. – We brengen mensen samen in plaats van ze te verdelen. We hebben een nieuwe dynamiek gecreëerd en tal van evenementen gelanceerd voor jong en oud. We moedigen burgerinitiatieven aan en we zijn blij dat er tijdens deze zittingsperiode veel nieuwe initiatieven zijn opgezet door buurtbewoners. – We denken ‘outside the box’: neem bijvoorbeeld het gebruik van CO2-meters tijdens de coviscrisis, een initiatief dat wereldwijd navolging kreeg.

Er doen veel geruchten de ronde op sociale netwerken, wat is jouw reactie?
C.E. Helaas is Kraainem ook niet gespaard gebleven. Mensen proberen tweedracht te zaaien en het onderscheid tussen feit en fictie doet er niet meer toe. Ik kan mensen alleen maar aanraden om de bron van de informatie te controleren (nepprofielen, anonimiteit, politieke kleur, enz.), evenals het platform waarop de geruchten worden verspreid. De Facebookgroep ‘Les Bons Plans de Kraainem’ wordt beheerd door de huidige MR/DeFi-oppositie. De beheerder van ‘Nous aimons la commune de Kraainem’ is een Pro Kraainem kandidaat… Dat zegt veel. Twijfelaars kunnen terecht op www.bertrandwaucquez.be, waar ze een fact check vinden van verschillende geruchten.
E r doen ook geruchten de ronde over de financiën… B.W. We hebben altijd transparant gecommuniceerd dat we een aanzienlijk deel van de reserves aanspreken na jaren van stagnatie door gemeenschaps- en politieke ruzies. Maar we zitten niet op dezelfde golflengte als de oppositie: MR/DéFi wilde de reserves gebruiken om een nieuw buurthuis te bouwen (en was zelfs bereid om de Van Deurenhoeve – bedoeld voor een sociaal project – te verkopen aan een projectontwikkelaar). In het belang en voor de veiligheid van onze burgers hebben we ervoor gekozen om te investeren in langverwachte infrastructuur en in het erfgoed van de gemeenschap. In 2027 zullen we eindelijk de grote leningen hebben afbetaald die we in 2006-2007 zijn aangegaan (toen de schuld meer dan 30 miljoen euro bedroeg!). Ook kunnen we de stijgende kosten als gevolg van de hoge inflatie (loonkosten, energierekeningen, stijgende prijzen van bouwmaterialen) niet negeren en moeten we keuzes maken. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om hiermee om te gaan en kosten te besparen (ik ben bijvoorbeeld een van de weinige burgemeesters in Vlaanderen die geen secretaresse heeft, laat staan een kabinet).

Heb je nog een laatste woord om dit interview af te sluiten?
C.E. Kraainem is sinds 2018 een nieuwe weg ingeslagen, met stabiliteit en toekomstperspectief. Bertrand Waucquez is een man op het terrein, een bruggenbouwer, zeer benaderbaar, oplossingsgericht en kalm in moeilijke situaties. Met hem aan het hoofd van de lijst en een dynamisch team vol ervaring en vernieuwing, stellen we opnieuw een constructief programma voor.
Het enige wat we vragen is dit: laat ons ons werk als burgers van Kraainem voortzetten, gemandateerd door u, onze medeburgers. B.W. Kraainem is een gemeente met vele troeven: dicht bij Brussel, rustig met een diverse bevolking. Net als u is mijn voornaamste zorg het behoud en de verbetering van de levenskwaliteit in onze gemeente. Ik ben dankbaar voor de vele ontmoetingen die ik de voorbije 6 jaar met u heb gehad en voor uw vertrouwen in mij. Ons werk is echter nog niet af en samen met u willen we blijven bouwen aan een groene, gezonde en aangename plek om te leven voor alle Kraainemois.