Hoe zit het met groene zones in Kraainem?
Wat is het RUP?

“Kraainem ondervindt een toenemende druk van stedelijke ontwikkeling. Deze druk kan deels gestuurd worden door een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), dat de verstedelijkingsdruk kan sturen en beperken in gebieden en typologieën waar dit aangewezen is.” Johan Forton Schepen van Erfgoed en Ruimtelijke Ordening

Er zijn momenteel 3 “RUP”-procedures in de gemeente: 1. een “open ruimtes” RUP
” 2. 2. een “bouwvloeren” RUP
“3. een “overstroming” RUP

  1. Hoe kunnen open ruimtes worden beschermd?
    Door hun bestemming te formaliseren in een RUP “open ruimtes”.
    Een concreet voorbeeld is de grond die bekend staat als het Pikdorenveld (gelegen tegenover Delhaize en Carrefour aan de Wezembeeklaan).
  2. Het RUP “bouwvloeren” is aan de gang.
    Dit RUP werd opgestart in 2010, maar werd nooit voltooid.
    In 2019 werd dit dossier overgenomen door de huidige politieke meerderheid.
    De volgende fase is een openbaar onderzoek van 60 dagen, dat voor de zomervakantie van start moet gaan.
    Zodra de resultaten van dit openbaar onderzoek zijn verwerkt, kunnen de definitieve “bouwvloeren” van het RUP worden opgesteld.
  3. Het “overstromende” RUP – dat nog niet is gelanceerd – zal duidelijk maken wat wel en niet mag worden gebouwd in het betreffende gebied, gelegen in Kraainem Nord nabij het E40-viaduct.

Pikdorenveld – Een korte geschiedenis

  • In 2006 werd een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan opgesteld (in het Nederlands ‘Gemeentelijke Ruimtelijk Structuurplan’, afgekort GRS), de eerste fase in de ontwikkeling van een RUP), waarin stedelijke woonprojecten en extra ruimte voor commerciële en dienstverlenende activiteiten op het Pikdorenveld werden voorgesteld.
    Dit plan gaf ook aan dat een herontwikkeling van de Wezembeeklaan noodzakelijk zou zijn omwille van mobiliteitsproblemen.
    Het Pikdorenveld was echter nog steeds (voorlopig) aangeduid als landbouwgebied in het Gewestplan.
  • Deze onduidelijke situatie heeft in het verleden tot verwarring geleid, waarbij een deel van het Pikdorenveld in juni 2021 zelfs te koop werd aangeboden als ‘bouwgrond’!
    Gelukkig merkte de huidige burgemeester, Bertrand Waucquez, dit op tijd op en zorgde ervoor dat de situatie snel werd rechtgezet.
  • Zoals beloofd aan het begin van deze legislatuur, heeft de huidige Kraainem-Unie en Pro Kraainem meerderheid gewerkt aan een wijziging van de GRS om het Pikdorenveld te bevestigen als landbouwzone.
    Deze procedure werd opgestart tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 februari 2021 (interessant om weten is dat de DéFi/MR oppositie toen tegen stemde…) en gewijzigd in de GRS tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 april 2023.
  • De volgende stap is het opstarten van een RUP-procedure om het niet-bouwbare karakter van deze percelen te bevestigen, zodat ze ook als dusdanig worden weergegeven in het GRUP (= gewestelijk RUP).
    Dit betekent dat het Pikdorenveld, momenteel lichtgeel gemarkeerd in het gewestplan (zie Geopuntkaart hieronder), ook donkergroen gekleurd zal worden, d.w.z. dat het definitief bevestigd zal worden door de gemeente en de provincie/regio als landbouwgebied en dus open ruimte zal blijven.

Zone bestemming

De bijgevoegde kaart toont de verschillende bestemmingen van percelen in Kraainem.
Er zijn nog enkele groene zones die we als Kraainem-Unie willen behouden, want uit verschillende enquêtes is gebleken dat de inwoners van Kraainem het groene karakter van onze mooie gemeente bijzonder appreciëren! Legende:- Donkergroen = landbouwzone (Gewestplan), en bevestigd in een (G)RUP-Lichtgeel = landbouwzone (Gewestplan), maar NIET bevestigd in een (G)RUP-Lichtgroen = bufferzone-Rood = bewoonde zone