BX1 – 17-05-2024

Nieuwe vergunning voor Brussels Airport: 13 Vlaamse NGO’s en verenigingen dagen Brussel voor de rechtbank

Dertien milieuorganisaties en bewonersverenigingen stappen naar de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen om de vergunning voor Brussels NationalAirport aan te vechten, zo kondigden ze vrijdag aan in een persbericht.

Volgens hen zijn de voorwaarden in de vergunning bij lange na niet voldoende om de gezondheid van omwonenden te beschermen en de gevolgen voor het klimaat en het milieu te beperken.

Organisaties en omwonenden klagen ook dat het milieueffectrapport alleen een maximaal groeiscenario beschouwt en geen andere oplossingen onderzoekt, hoewel dit wettelijk verplicht is.

Lees ook Milieuvergunning Brussels Airport: Koekelberg gaat ook in beroep

De 13 partijen die de vergunning betwisten zijn Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, Dryade vzw, Climaxi vzw, Grootouders voor het klimaat, BOREAS vzw, Sterrebeek 2000 vzw, AWACSS vzw, Solidair Tervuren Overijse vzw, Milieusteunpunt Huldenberg vzw, Wake Up Kraainem vzw, BUTV vzw, Natuurpunt Oost-Brabant en Natuurpunt Noord West-Brabant.

Vlaanderen gaf de nieuwe vergunning eind maart af. De door de Vlaamse regering opgelegde beperkingen, waaronder een maximum van 240.000 vliegbewegingen per jaar vanaf 2032 en een vermindering van de nachtelijke geluidsoverlast met 30% tegen 2030, werden door vele Brusselse en Vlaamse gemeenten en door het Waalse en Brusselse Gewest al als verre van voldoende beoordeeld.

Lees ook Brussels Airport: drie gemeenten in de noordelijke voorsteden gaan in beroep bij de Raad voor Geschillen