RTBF -04-01-2024

Vergunningen voor Brussels Airport: het einde van het openbaar onderzoek nadert en organisaties slaan op de trom

Nog maar een paar dagen tot het einde van het openbaar onderzoek. Omwonenden en omwonenden van de luchthaven van Zaventem hebben nog tot volgende maandag de tijd om hun opmerkingen en kritiek in te dienen op de aanvraag tot hernieuwing van de milieu- en exploitatievergunning die werd ingediend door Brussels Airport.

“Zodra deze termijn verstreken is, kunnen er geen klachten meer worden ingediend“, benadrukken de UBCNA, Epures en de Commissie Tervuren-Montgomery in een persbericht. Deze drie verenigingen organiseren deze donderdagavond om 20u een online informatievergadering om uit te leggen hoe men kan deelnemen aan het openbaar onderzoek, in aanwezigheid van de federale ombudsman voor de Nationale Luchthaven.

De koers uitzetten voor de komende 20 jaar

Voor zowel de luchthaven als de omwonenden is dit een cruciaal moment. De licentie verloopt volgend jaar juli, dus het doel van de verlenging is om vast te leggen wat de luchthaven de komende 20 jaar wel en niet mag doen.

Hoewel“enkele honderden omwonenden” de Vlaamse overheid al hebben aangeschreven in het kader van dit openbaar onderzoek, wil Bertrand Waucquez deze mobilisatie nog verder opvoeren.“We zijn hier niet om de luchthaven te torpederen“, zegt de burgemeester van Kraainem en vice-voorzitter van de UBCNA,“maar we willen wel dat ze op een duurzame manier functioneert.

Een twintigtal verenigingen uit de drie regio’s van het land, verenigd onder de slogan “Nous n’en dormons plus!”, zijn het eens geworden over een lijst met eisen die ingaat tegen de aanvraag van de luchthavendirectie voor een vergunning, waaronder het stopzetten van nachtvluchten en een plafond van 220.000 vliegbewegingen per jaar.