15.10.2021

Fafsluiting van de centrale berm av de Wezembeek Wat gebeurt er?

Laan de Wezembeek – Julesstraat AdantOktober 2021 op fb: “De sluiting van de centrale berm is definitief. Er is nooit sprake geweest van een ‘testfase’, zoals het bedrijf beweert. Kraainem-United. Deze zaak is nu gesloten. Volgens de laatste geruchten worden deze meerpalen geplaatst voor de carnavalsoptocht van Kraainem. Wegen en en Verkeer bevestigt een definitieve afsluiting zonder testfase”.

Dit is wat MR en Défi beweren op sociale media en in hun folder van oktober/november 2021.

Feitencheck:

Het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) zelf heeft in een e-mail aan de gemeente herhaaldelijk bevestigd dat het om een proefproject gaat. Bevestigd door AWV op 20/7/2021 en op 10/11/2021 door de teamleider :

“Het is mij niet bekend dat de afsluiting van de J. Adantstraat door AWV als permanent wordt beschouwd en ik wil deze bewering graag weerleggen. De tijdelijke aard van deze afsluiting blijkt ook uit het feit dat de huidige afsluiting “verwijderbaar” is. Een permanente afsluiting zou perfect mogelijk geweest zijn door de middenberm fysiek te verlengen, maar ze is bewust zo aangelegd. We beschouwen dit nog steeds als een testproject, zoals blijkt uit …”.

Geschiedenis :

  • Op uitdrukkelijk verzoek van Schepen van Openbare Werken Johan Forton werd AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) in de vroege zomer van 2021 gevraagd om de middenberm aan de Jules Adanstraat op te breken, zodat de overweg bij ernstige hinder toch gebruikt kan worden.
  • 20/07/2021: het college van burgemeester en schepenen van 20 juli 2021 bespreekt de onderbreking van de middenberm en de testfase van de Wezembeeklaan in aanwezigheid van 3 schepenen van de oppositie MR en Défi (Elisabeth de Foestraets, Véronique Caprasse, Anne-Charlotte Sala). Dit blijkt uit de notulen.
  • 20/07/2021 : Het standpunt van AWV wordt bevestigd door een e-mail van de heer Bossuyt, teamleider verkeer en signalisatie, waaruit duidelijk blijkt dat de betonblokken niet definitief zijn. Herbevestigd op 10/11/2021. (bijlage 1)
  • 23/08/2021 : Een brief van 23 augustus 2021 (ondertekend door de gedelegeerd bestuurder en de burgemeester en schepen van Mobiliteit) informeert de buurtbewoners over de testfase (bijlage 2). Een CEO zou nooit een brief met leugens ondertekenen.
  • Midden oktober 2021: op fb ‘Les Bons Plans de Kraainem’: de eisen van de gemeenteraadsleden van Défi/MR op de Facebookgroep ‘Les bons plans de Kraainem’ vind je in bijlage 3. De berichten werden gepubliceerd vanaf 12 oktober 2021. De bewering dat de testfase op het kruispunt van de Wezembeeklaan en de J. Adantstraat “een leugen was van de kant van Kraainem-Unie”. Een ander gemeenteraadslid stelde de “leugens” van de vertegenwoordigers van Kraainem-Unie over de betonblokken in de Wezembeeklaan gelijk met de plannen van de openbare werken om een deel van de Tervurenlaan terug te brengen tot één rijstrook in het kader van de werken voor een fietspad. Vanaf het begin zou Kraainem-Unie in beide gevallen de “knip” hebben geaccepteerd. In beide gevallen is dit onjuist: voor de Wezembeeklaan verwijzen we je naar het bovenstaande. Wat het fietspad op de Tervurenlaan betreft, heeft Kraainem-Unie zich nooit uitgesproken voor het verwijderen van een fietspad en er is geen bewijs geleverd in dit verband. Kraainem-Unie was destijds echter niet tegen het tellen van autoverkeer door AWV, mits dit onder reële omstandigheden werd uitgevoerd (dus niet tijdens vakanties of afsluitingen). Ook hier weeft een gemeenteraadslid een web van onwaarheden op Facebook die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid.
  • Half oktober 2021 op fb ‘Les Bons Plans de Kraainem’: De bewering dat dit iets te maken zou hebben met de optocht van Carnafolk klopt ook niet en de brief van Carnafolk van 1/10/2021 waarin de stopzetting van alle activiteiten wordt aangekondigd maakt de bewering nog ongeloofwaardiger (bijlage 4). Het is duidelijk dat de betrokken raadsleden geen informatie over deze zaak hebben ingewonnen bij de betrokken wethouder, hoewel hun fractie drie wethouders in het college heeft.
  • Half oktober 2021: Ook de officiële Facebookpagina’s van de lokale fracties van Défi en MR publiceerden deze informatie, ook al waren hun wethouders zoals gezegd aanwezig op de collegevergadering van 20 juli en dus op de hoogte van het standpunt van AWV over de testfase op de Wezembeeklaan (bijlage 5).
  • Begin november 2021: Nog steeds in de Défi/MR folder “Le journal des élus” (ontvangen in brievenbussen op 6/11/2021) wordt de onjuiste bewering herhaald (“NEE: de kraainem-unie heeft nooit onderhandeld over een ‘testfase’ met betrekking tot de sluiting van de middenberm aan de J. Adantstraat / Av de Wezembeek. Wegen en Verkeer bevestigt definitieve sluiting zonder testfase”.). Dit betekent dat het probleem niet langer alleen de twee raadsleden en de drie wethouders betreft, maar dat alle oppositiepartijen nu in conflict zijn met de gedragscode. (De auteurs van deze brochure zijn Pierre Simon en Bruno Vandersteen, gemeenteraadsleden van Défi/MR) (bijlage 6).

Bijlage 1:

Bevestiging door AWV van de fase test 20/07/2021 en 10/11/2021

Bijlage 2:

Brief dd 23/08/2021 de directeur algemeen van de gemeente, dus dat de burgemeester en de wethouder van de mobiliteit, bevestiging de fase test

Bijlage 3 :

FB post mi-octobre 2021 op de fb Goed Plannen de Kraainem’ pagina 

Bijlage 4:

Aankondiging van Carnafolk le 1 Oktober 2021 dat de carnaval in Kraainem ten einde loopt 

Bijlage 5:

Op de fb van Uitdaging-MR mi-octbop: 

Bijlage6:

Extrait du tract alles-in-één van MR-Uitdaging van Uitdaging 2021