De waarheid over de rue des Seringas

Rue des Seringas: “Dit is de ‘Kraainem-Unie’-straat, waar ze zelfs hun belachelijke vlag uithangen. Waucquez (onze burgemeester) en zijn vrouw kochten het … dus de straat moest mooi zijn om hun investeringen te maximaliseren … bovendien zijn ze als goede Vlamingen gek op fietsen, dus jammer voor de anderen”?

Een gemeenteraadslid van MR (onder het pseudoniem Clover Denys, maar ook onder haar eigen naam) schrijft regelmatig op Facebook over dit onderwerp. Daarmee beschuldigt ze de burgemeester van belangenverstrengeling. 

 

Feiten controleren:

De feiten:

  • Burgemeester Bertrand Waucquez heeft zich altijd onthouden als er beslissingen moesten worden genomen over de Seringastraat (zowel in het college van burgemeester en schepenen als in de gemeenteraad), juist om belangenverstrengeling te voorkomen omdat hij daar woont.
  • De Rue de Seringas is volledig gerenoveerd als woonwijk om doorgaand verkeer te ontmoedigen.Deze beslissing werd genomen na overleg met de bewoners van de straat tijdens de vorige legislatuur 2012-2018. (waar Kraainem-Unie in de oppositie zat) en het werk, gepland tijdens de vorige zittingsperiode, werd pas in 2020 voltooid.
  • De volgende stap was de herinrichting van de Tulipesstraat (parallel aan de Seringasstraat), waar tijdens het vorige mandaat ook een bewonersraadpleging plaatsvond (veel lagere opkomst, maar er werd nadien wel een petitie verspreid), waarbij expliciet niet voor een woonerf werd gekozen.In de Tulipesstraat vond in 2020 wel een testfase plaats, waarbij een deel van de straat eenrichtingsverkeer werd gemaakt (aan de kant van de Astridlaan).
  • In 2015 hadden de commissarissen al besloten dat als er verkeersmaatregelen werden genomen in de Seringastraat of de Tulipesstraat, er tegelijkertijd ook maatregelen moesten worden genomen in de andere straat om doorgaand verkeer van de ene straat naar de andere te voorkomen. In 2020 gaven de bewoners van de Rue des Tulipes aan dat ze lokaal verkeer wilden, dus is er ook lokaal verkeer in de Rue de Seringas.
  • Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15-12-2020 werd een debat gehouden over de Seringasstraat (herinrichting) en de Tulipesstraat (herinrichting).Johan Forton (schepen van Openbare Werken en Mobiliteit) adviseerde om het advies van de diensten betreffende de Tulipesstraat te volgen (d.w.z. de oorspronkelijke keuze van de bewoners te respecteren, d.w.z. geen woonwijk in de Tulipesstraat).Véronique Caprasse (Défi) was het hier niet mee eens en insinueerde dat burgemeester Bertrand Waucquez, die in de Seringastraat woont, de departementen had beïnvloed in de gemaakte keuze.Burgemeester Bertrand Waucquez protesteerde tegen deze valse aantijgingen, waartegen hij een klacht kon indienen.Johan Forton bevestigde dat Bertrand Waucquez zich in het college altijd van stemming had onthouden als de Seringastraat ter sprake kwam, juist om belangenverstrengeling te voorkomen.