RTBF – 05-08-2020

De CO2-detector, het ideetje van de burgemeester van Kraainem om het coronavirus te bestrijden

Bertrand Waucquez is ervan overtuigd dat om besmetting te voorkomen, naast barrièremaatregelen zoals afstand nemen, een masker dragen en hydroalcoholische gel gebruiken, plaatsen waar meerdere mensen bij elkaar kunnen komen, geventileerd moeten worden. Wanneer moet ik ventileren? Om daar achter te komen, installeer je gewoon een CO2-detector in de kamer. Het antwoord wordt gegeven door de kleuren die worden weergegeven door het kleine zwarte kastje dat de CO2-concentratie meet.

Groen licht geeft aan dat alles in orde is, oranje dat de luchtkwaliteit verslechtert en rood dat de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door de ademhaling van de aanwezige mensen te hoog is. Dus je moet ventileren of de kamer verlaten…

Over een paar weken moeten we de deuren en ramen weer sluiten

De burgemeester weet dat we over een paar weken, met de herfst in aantocht, meer tijd binnenshuis moeten doorbrengen en de deuren en ramen moeten sluiten. Hoe voorkom je dan dat een groot aantal mensen samenkomt in één ruimte, een klaslokaal, een café… of het loket van de gemeente?

Bertrand Waucquez, die in een vorig leven in de bouwsector werkte, vindt de kosten belachelijk (enkele tientallen euro’s per detector) en zou ze graag op alle plaatsen in zijn gemeente waar overbevolking een probleem zou kunnen worden, willen plaatsen. Er zijn al ongeveer vijftig detectoren uitgedeeld.

De echte voordelen van CO2-detectoren voor de gezondheid moeten nog worden aangetoond

Zou de installatie van een CO2-detector (en dus een betere ventilatie van gebouwen) de verspreiding van het Coronavirus echt verminderen? Het idee is nog niet echt wetenschappelijk onderbouwd. Officieel beperken we het aantal mensen in een ruimte (klanten in een winkel of kinderen in een klaslokaal), zonder rekening te houden met de ventilatieomstandigheden in de ruimte.

Ventileren is echter nog steeds een goed idee. Sandrine Bladt, afdelingshoofd van het laboratorium Chemie en Binnenvervuiling van Leefmilieu Brussel, bevestigt dit, maar legt geen verband met de verspreiding van het coronavirus: “Het meten van CO2 is een goede indicator voor de mate van luchtverversing, en in tijden van gezondheidscrisis moeten we aandringen op goede ventilatie. Met de herfst in aantocht zal het meten van CO2 bovendien een zeer interessante parameter zijn om te controleren om voldoende luchtverversing in binnenomgevingen te garanderen.“.

https://www.rtbf.be/article/le-detecteur-de-co2-la-petite-idee-du-bourgmestre-de-kraainem-pour-lutter-contre-le-coronavirus-10555530