“Kraainem-Unie/Pro-Kraainemont weigert sinds december 2019 de plaatsing van een geluidsmuur in de vogelwijk”?

Dat beweert een MR-raadslid op facebook in 2020.

 

Feitencheck:     

De burgemeester en de meerderheid hebben nooit geweigerd om het geluidsscherm te plaatsen; integendeel, de burgemeester heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het gebouwd werd (
ook al was het in feite de verantwoordelijkheid van de schepen van Foestraets, die het idee had laten varen sinds de weigering van AWV begin 2020.
). MR-Défi verspreidde dit bericht in juli 2020 op verschillende fb-pagina’s. Carel Edwards, voorzitter van Kraainem-Unie, vroeg de voorzitter van de MR, Bruno Van der Steen (Isabelle Fouarge is MR-raadslid), om dit recht te zetten, wat nooit gebeurde. Hieronder staat zijn e-mail met de feiten (
vertaling van NL
). 

<Carel Edwardscarel.edwards@kraainem.be>
Aan:Bruno,Van Herck Alain
Cc:Bertrand Waucquez
Thu, 3 Dec 2020 om 13:39 

Geachte heer Vandersteen,

Beste Bruno,

De burgemeester heeft herhaaldelijk gevraagd om een foutieve Facebook-post van mevrouw Fouarge over de geluidsschermen in het Quartier des Oiseaux te corrigeren. Het is nog steeds niet gebeurd, en je begrijpt blijkbaar nog steeds niet waarom deze Facebook-post van 9 juli 2020 niet klopt: “Onze vastberadenheid heeft vruchten afgeworpen en de geluidswal is nu geplaatst op het niveau van de vogelwijk”.Ik wil Bruno Vandersteen en Elisabeth de Foestraets bedanken voor hun steun in deze zaak via verschillende interventies in het CC, en de dreiging van een petitie, om de meerderheid en haar burgemeester Bertrand Waucquez (KU/PK) te dwingen een geluidsbarrière te plaatsen in onze vogelwijk, wat ze sinds december 2019 hebben geweigerd.‘.

 

Hier zijn enkele verklaringen:

  1. De meerderheid heeft nooit geweigerd om geluidsschermen te plaatsen in het Quartier des Oiseaux.
  2. Het was dankzij de persoonlijke tussenkomst van de burgemeester en de e-mailcorrespondentie met AWV in het voorjaar van 2020 dat AWV bereid werd gevonden om de geluidsschermen in het Quartier des Oiseaux te plaatsen (terwijl het in feite de verantwoordelijkheid was van uw collega, de wethouder van Foestraets, die het idee had laten varen omdat AWV dat begin 2020 weigerde.). Je hebt alle correspondentie en bewijzen hiervoor al een paar maanden geleden van de burgemeester ontvangen.
  3. Uw amendement aan de Gemeenteraad op 17/12/2019 werd ingediend in een onjuist formaat, zoals de voorzitter van de Gemeenteraad terecht uitlegde tijdens de vergadering. Hierdoor kon dit punt niet worden behandeld en moest de meerderheid het amendement verwerpen vanwege de slechte opmaak. En daar ging de “amendement verworpen” stemming over, niet over de inhoud van uw amendement. Je kunt moeilijk beweren dat de meerderheid weigerde geluidsschermen te installeren als de inhoud van het punt niet eens werd besproken. En dat is nog niet alles, (i) als voormalig voorzitter van de gemeenteraad weet u heel goed dat het meerjarenplan niet tijdens dezelfde zitting kan worden gewijzigd en dat het meerjarenplan tijdens deze zitting moest worden vastgesteld. De tactiek van de oppositie was toen overduidelijk om het meerjarenplan te vertragen; (ii) de oppositie de kans heeft gekregen om vóór de Gemeenteraad van december 2019 opmerkingen te maken over het meerjarenplan 2020-2025 (sinds de zomer van 2019 is de oppositie hiervoor uitgenodigd). Helaas heb je de uitnodiging van de meerderheid nooit geaccepteerd. Volgens u waren de initiatieven van de meerderheid op dit gebied “voorbarig”. Daarnaast vond er kort voor de gemeenteraadsvergadering een financiële commissie plaats onder voorzitterschap van uw collega MR. Dit was het ideale forum om deze kwesties formeel op de agenda te zetten. Waarom heb je dit niet gedaan?
  4. Het dringende punt betreffende de geluidswal werd unaniem goedgekeurd op de gemeenteraadszitting van 28/04/2020.
  5. De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (inclusief de aanvullende begroting voor de installatie van geluidswerende panelen in het Quartier des Oiseaux) werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 juli 2020 door een meerderheid goedgekeurd.De oppositie onthield zich van stemming.

Hieronder vindt u alle relevante passages uit de verslagen van de betrokken gemeenteraden.

Tot slot is uw bewering dat de meerderheid heeft geweigerd om sinds december 2019 geluidsschermen te plaatsen in het Quartier des Oiseaux volledig onjuist.

De bewering van mevrouw Fouarge dat deze geluidsschermen vanwege haar zijn opgericht, is – ik aarzel om het te zeggen – ‘nepnieuws’. Om te suggereren dat een “petitiebedreiging” er iets mee te maken heeft, is beneden zijn gebruik van Facebook. Daarom vraag ik nogmaals om deze aantijging te corrigeren en terug te trekken via Facebook en alle andere kanalen.

Beste Bruno, we zijn allebei fractievoorzitters in de gemeenteraad. We hebben allebei de belangen van de mensen en de gemeente Kraainem op het oog. Ik dring er dus bij u op aan om constructief samen te werken en te stoppen met al dit gekibbel. Het publiek kan het niets schelen en wij allemaal (vertegenwoordigers van de meerderheid en de oppositie) kunnen onze energie beter gebruiken om dingen gedaan te krijgen in de gemeente.

Altijd bereid om een constructief gesprek met je te voeren,

Met vriendelijke groet

Carel Edwards

Voorzitter Kraainem-Unie