VRT News – 07-05-2024

Everzwijnen schuiven op naar stedelijke omgeving: dit jaar al 10 waarnemingen van everzwijnen in Kraainem

In Kraainem zijn dit jaar al 10 waarnemingen van everzwijnen gemeld. Dat is nog altijd veel minder dan bijvoorbeeld in Tervuren of Huldenberg, maar het lijkt er toch op te wijzen dat everzwijnen stilaan opschuiven naar meer stedelijke omgevingen. En het bewijst ook dat mensen de weg vinden naar het meldpunt dat vorig jaar is opgericht.

Op de website van Kraainem kunnen inwoners waarnemingen van everzwijnen of van de schade die ze hebben aangericht, melden. Vorig jaar waren er 11 meldingen (het meldpunt is wel pas in de loop van het jaar opgericht), dit jaar zijn er al 10. Het ‘Everteam’, dat de gemeenten Kraainem, Tervuren en Huldenberg samen hebben opgericht, analyseert de meldingen en neemt ook contact op met de melders om een beter zicht te krijgen op de problematiek.

“De meldingen gaan enerzijds over vaststellingen van vraat- en woelschade in het gazon, waarbij het aantal dieren dan meestal niet is vast te stellen”, zegt burgemeester Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie). “Daarnaast zijn er echter ook de visuele waarnemingen, meestal op het openbaar domein. Het gaat dan meestal over één dier. Rondtrekkende families van volwassen dieren met hun jongen werden nog niet gespot.”

Het aantal meldingen in Kraainem ligt een stuk lager dan bijvoorbeeld in Tervuren en Huldenberg, van een echte everzwijnenplaag in Kraainem is er dan ook nog geen sprake. Maar het lijkt er wel op dat de everzwijnen stilaan opschuiven richting de steden. De meldingen gaan ook over waarnemingen in het zuiden én het noorden van de gemeente.

Wat te doen als een everzwijn je pad kruist?

Ernstige incidenten met everzwijnen zijn er in Kraainem nog niet geweest. De dieren zijn in normale omstandigheden dan ook niet gevaarlijk. Loop je toch een everzwijn tegen het lijf, dan raadt Agentschap Natuur en Bos het volgende aan:

  • Blijf rustig en wandel weg, ook het everzwijn zal wellicht zelf weglopen. Drijf het dier niet in het nauw en laat altijd een uitweg vrij voor het dier.
  • Ben je op wandel met je hond, hou die dan altijd aan de lijn. Anders zullen everzwijnen de hond mogelijk proberen te verjagen en kan het tot een confrontatie komen
  • Voeder everzwijnen nooit, en zorg er ook voor dat ze niet in aanraking kunnen komen met voedsel, zoals in vuilnisbakken.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/07/everzwijnen-schuiven-op-naar-stedelijke-omgeving-dit-jaar-al-10/