Bruzz – 30-07-2020

Kraainem stelt gratis CO2-meters ter beschikking van openbare gebouwen, handelszaken en horeca om de mate van verluchting te meten. Het gaat om een preventieve maatregel in de strijd tegen het coronavirus. Een slechte verluchting verhoogt immers het risico op besmetting. Er werd al een 30-tal meters verdeeld in het politiekantoor, gemeentehuis, scholen, crèches, restaurants en andere handelszaken.

“Een hoge CO2-concentratie betekent een gebrek aan verluchting, waardoor het coronavirus (indien aanwezig) via aerosoldeeltjes zich sneller kan verspreiden. Het belang van een goede verluchting wordt door steeds meer virologen aangekaart”, aldus burgemeester Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie).

“Ik hoop dat ook de federale regering hier aandacht aan zal besteden en CO2-meters mee helpt verspreiden. Dat zal vooral belangrijk zijn in de herfst en de winter als mensen meer binnen zullen blijven.”

Het toestel dat Kraainem gratis doneert, betreft een klein, draagbaar toestel dat via een powerbank of een computer aangesloten wordt.

“Op kantoor doen mensen snel zelf een raam open voor frisse lucht, maar op café, restaurant of in een winkel hebben bezoekers dit niet zelf in de hand. Het is aan de uitbater om dan voldoende circulatie en ventilatie te voorzien. Met de hulp van een CO2-meter weet de uitbater of hij goed bezig is”, aldus Waucquez.

https://www.bruzz.be/samenleving/coronavirus-kraainem-doneert-preventief-co2-meters-om-verluchting-te-meten-2020-07-30